Mijn doel is, de hond of kat (cavia, konijn) een zo prettig mogelijke "beauty"behandeling te geven, waarbij het diertje zich zichtbaar lekkerder in zijn of haar vel gaat voelen.

Behandeling na mail of telefonische afspraak.

Langskomen voor advies en/of afspraak maken mag natuurlijk ook.

 

Katten

De katten die ik trim zijn langharige rassen, Pers, Maine Coons, Boskatten. Ook kortharige katten kunnen getrimd worden. Deze katten kunnen ook erg veel last van de rui hebben.

De kat moet zijn onderwol kwijt. Als dat niet gebeurt, krijgt hij klitten. Als de kat klitten krijgt en je haalt ze niet op tijd weg, dan gaat de vacht vervilten tot op de huid en dat gaat zeer doen. De kat moet dan kaal geschoren worden.

De meeste klitten ontstaan bij de wisseling van zomer en wintervacht.
De katten die ik behandel gaan niet onder narcose en krijgen geen muilkorf om. De eigenaar is er altijd bij aanwezig.

Mijn bedoeling is om de katten zo te trimmen, dat ze meegenomen kunnen worden naar show. Dus de rasstandaard van de betreffende kat wordt gevolgd. Dit is uiteraard alleen mogelijk bij een totale behandeling, incl. wassen en drogen.

 

De totale behandeling in de trimsalon

Omdat de trimbehandeling van uw hond enige tijd in beslag kan nemen, is het belangrijk dat de hond van tevoren goed is uitgelaten.

Als u voor het eerst bij mij komt, zullen we bespreken wat de wensen en mogelijkheden zijn.

Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen.

De vacht wordt voorgewerkt, nagels geknipt, oren gereinigd indien nodig en dan lekker in bad (als dit is afgesproken).

Na het wassen wordt de vacht gedroogd en uitgekamd en vervolgens verder afgewerkt. Tijdens de behandeling controleer ik de huid op eventuele problemen.

De hond wordt beloond en krijgt een koekje, baasje wordt gebeld en de hond kan weer naar huis.

 

De behandeling zelf

De vacht van de hond wordt helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd.

Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem het ontklitten besparen.

De vacht van uw hond zal eerst globaal op lengte worden gemaakt met de schaar of tondeuse, hierna word de aanzet van het gewenste model er in gezet.

Dan wordt de hond pas gewassen en gedroogd. Indien nodig wordt de hond behandeld tegen parasieten.

Als de hond droog is worden de nagels geknipt en de oren ontdaan van overtollig haar.

Als laatste word de hond afgewerkt wat inhoud dat het model er definitief in word geknipt.

De hond krijgt een lekker luchtje op en is klaar om naar huis te gaan.

 

Overige informatie

Ik stel het op prijs dat u uw hond goed bekijkt, als blijkt dat er naar uw mening nog iets moet veranderen kan ik dat direkt doen (oren iets korter, staart iets korter, lokje iets korter) Ik wil dat u geheel tevreden met uw hond naar huis gaat.

Na de behandeling kan het zijn dat uw hond zich anders gedraagd dan normaal.

Het komt voor dat de hond met de kop gaat schudden. Geen paniek, dit word veroorzaakt door het haar dat uit de oren is verwijderd de oren voelen anders aan voor de hond.

Eventuele rode vlekken kunnen veroorzaakt zijn omdat ik wat klitten in de vacht heb moeten verwijderen. Ook dit verschijnsel verdwijnt met een paar uur.

Bij honden met een plukvacht is het normaal dat de huid waar geplukt is wat roder aanziet dan normaal, maar ook dit verdwijnt zeer snel.

Het kan ook zijn dat uw hond zijn lichaam gaat besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het "gevoel".

En…u vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is! Want uw hond is altijd de mooiste.


Als u bedenkt hoeveel uren er aan uw hond gewerkt wordt, zal de prijs van het trimmen niet tegenvallen! Om tenslotte nog een sprookje de wereld uit te helpen: uw hond wordt bij een vakkundige trimmer niet verdoofd! Uw hond kan wel moe zijn na een trimbeurt. Ik hoop uw hond spoedig in de trimsalon te mogen begroeten!

 

Wat u zelf kunt doen:

Het regelmatige onderhoud van de vacht door middel van het doorborstelen en kammen. Begin hiermee als de hond nog pup is. Hierdoor zal hij ermee opgroeien en leren dat het moet gebeuren. Het borstelen is eigenlijk meer dan verzorging alleen, het versterkt de band met uw hond. Door het regelmatige onderhoud merkt u ook bijzonderheden eerder op zoals een vlo, een teek, een bultje of een wondje.

Leer de hond ook toe te staan als er in zijn bek word gekeken, dit kunt u hem aanleren door regelmatig de bek te openen.

Wanneer u niet geregeld de vacht onderhoud, kan deze ernstig in de klit geraken of zelfs vervilten. Ook ik kan er dan niet veel meer mee doen dan het er af scheren. Dit lijkt misschien makkelijk maar dit is het niet, de hond moet als het ware uit zijn vacht gepeld worden, dat kan pijnlijk kan zijn.

 

Tot slot nog een paar tips

Breng uw hond altijd aan de lijn.

Als uw hond een medische aandoening heeft, meldt het zodat ik er rekening mee kan houden.

Vertel duidelijk wat uw wensen zijn. Het is voor mij prettig om te weten wat u verwacht als u de hond komt halen.

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden.

Ook kruisingen en kort-harige honden kunnen verschrikkelijk verharen!

Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, effileren (uitdunnen), plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen.

 

Snauzers en overig ruwharige hondenrassen

Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt.


Spaniels, Setters, Retrievers etc.

Effileren is een techniek die bij verschillende rassen word uitgevoerd. Met het effileren wordt de vacht uitgedund of ingekort met behulp van een effileerschaar. Deze bestaat uit allemaal kleine tandjes waardoor de vacht niet in een keer wordt afgeknipt. Hierdoor zal een natuurlijker resultaat ontstaan.


Poedel- en Shih Tzu vachten etc.

Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elke gewenst model. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en …lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen.

 

Berner Sennen, New Foundlander,etc

Bij het ontwollen wordt het losse onderhaar verwijderd. Dit kan worden verwijderd met behulp van een soort harkje. Daarnaast wordt in mijn trimsalon gebruik gemaakt van een professionele waterblazer. Dit is een zeer groot model föhn die met grote kracht het water en het losse onderhaar eruit blaast. De hond wordt voor deze behandeling eerst gewassen met een daarvoor bestemde shampoo. Na deze wasbeurt komen de haren goed los te zitten en deze zijn dan gemakkelijker te verwijderen met de eerder genoemde waterblazer. Het voordeel van dit apparaat is, dat het onderwol beter wordt verwijderd, dan dat men gebruik maakt van het harkje. Het haar wordt er als het ware uitgeblazen en het vastzittende haar droogt tegelijkertijd.