Zo doen wij dat

In de zomer van 2006 kwam onze Onora bij ons wonen. Onze eerste Noorse Boskat. Al vrijwel meteen waren we verknocht aan dit ras (het Noorse Boskattenvirus). We hebben die winter onze tweede poes in huis gehaald en volgen de ontwikkeling van de poezen met verbazing. De staarten worden schitterend. De vachtjes zien er ongelofelijk mooi uit, vooral als ze net van buiten komen. Inmiddels hebben onze eigen dekkater! We hebben een lekker groot dakterras, waar ze in de buitenlucht vrij kunnen spelen en klauteren. Inmiddels hebben we het achterdakterras ook kattenveilig gemaakt. En we hebben een buitenren over de breedte van het huis geplaatst met een stenen berging voor de dekkater. In de tuin kunnen de katten nu ook, maar ik laat ze alleen in de tuin als ik thuis ben.

Er wordt wel eens gezegd: Waarom toch fokken met het ras? Er zijn al zoveel katten op de wereld. Daar kan ik heel kort op reageren. Als de liefhebbers van het ras niet voor het ras zorgen, wie doet dat dan wel?Veel mensen denken: neem toch een zwerfkatje in huis. En daarom zal dan het fokken van raskatten stoppen. Daar geloof ik helemaal niets van. Raskatten zijn er maar voor één reden. De mensen willen weten wat ze kopen. En natuurlijk, geen twee katten zijn hetzelfde, maar de raskenmerken en karaktereigenschappen zijn altijd terug te vinden. De fokkers die op een verantwoorde wijze de katten fokken zijn niet het probleem, maar de oplossing. We zorgen voor gezonde, vrolijke huisdieren, die wel 15 jaar oud kunnen worden.

We zullen proberen bij te houden hoe het met ieder kitten van ons gaat.We doen dit niet voor het geld. Als je op deze manier fokt, dan kun je er geen geld mee verdienen. Er zijn nogal wat kosten die gemaakt moeten worden. Zeker als je het goed wilt doen en ieder risico die je kunt uitsluiten, dan ook doet. Hieronder kun je een opsomming vinden van alle zaken die geregeld en gedaan moeten worden. En er kan van alles misgaan met de katten. Wat als er een keizersnede gedaan moet worden? Of de moederpoes wordt ziek en je moet de kittens met de fles grootbrengen. Wat moet je doen als het kitten doodgaat, of als er complicaties zijn? Het kost allemaal geld. Katten zijn voor het leven en niet voor Kerst of een verjaardag.

We houden liever een kitten bij ons, als de andere optie is het laten gaan naar een plek waarvan we weten dat het kitten dat niet verdiend. We delen ons leven met de katten, in goede en slechte tijden. Ze zijn totaal afhankelijk van de mens en daarom is het onze verantwoordelijkheid om goed voor ze te zorgen. Wij willen hooguit 1 of 2 nestjes per jaar hebben en daarmee zijn we een kleine cattery. Zo denken wij de katten en kittens voldoende aandacht en verzorging te kunnen bieden. Voor de opvoeding is dit heel handig, omdat ze zo kunnen opgroeien tot sociale dieren. Je kunt natuurlijk alleen maar je best doen om zo gezond mogelijke dieren op de wereld te zetten. Binnen het fokken streven wij naar gezonde kittens met die voor de Noor zo bekende uitdrukking, die me helemaal vertedert. Wij houden van het ras, omdat het een natuurlijk in het wild voorkomend dier is. Wij willen het graag op deze wijze behouden. En we streven dus niet naar een ras dat door de mens een bepaalde ongezonde richting uitgemanipuleerd wordt. We proberen het ras zo dicht als mogelijk bij het originele uiterlijk en karakter te houden. Dit doen we eigenlijk onder, voor de kat enigszins onnatuurlijke omstandigheden, als je kijkt naar het leven in de moderne wereld. het is niet de bedoeling om de karakteristieken van de kat te veranderen.

Het allerbelangrijkste is dat de kittens gezond zijn en dat het karakter zo blijft als het is. De kleur komt bij ons op de tweede plaats. Onze katten kunnen door het hele huis banjeren. Als kittens goed gesocialiseerd worden vanaf de geboorte dan hebben ze een ongelofelijk groot aanpassingsvermogen. En kunnen ze zich thuis voelen in ieder huishouden.Wij leven samen met onze dieren, inclusief met onze visite. Wij zelf hebben nooit kinderen gehad, maar onze dieren zijn wel gewend aan het "betere" knuffelwerk van de kinderen van familie en vrienden. Naast het fokken showen wij met onze katten, natuurlijk alleen met de katten die daar niet al te veel problemen mee hebben. De prijs van een kitten in Nederland ligt tussen de 500 en 700. Nu hoor ik u denken: Dat is makkelijk verdiend. Mensen vinden dit bedrag al snel te veel, daarom som ik hieronder een aantal zaken op die in ieder geval geregeld moeten worden voor een nestje. U zult wel merken dat er nogal wat bij komt kijken.

Aanschaf poes

Testen van moederpoes op katten-aids en leukemie

Testen van moederpoes op HCM (hartfalen) en nierfalen

Met de poes naar de dekkater gaan en haar een paar dagen later weer thuisbrengen

Dekgeld

De catterynaam moet aangevraagd en geregistreerd worden

Werpkist (verwarming)

Dierenartskosten na de geboorte van de kittens (controle)

Speciaal voer voor de moederpoes

Wormenkuurtjes

Entingen van de kittens

Soms heb je extra dierenartskosten

Kittenvoer

Extra kattenbakken en kattenstrooisel

Aanvraag stambomen

Entingsboekjes oftewel het Europees paspoort

Waarschijnlijk ben ik nog wel het e.e.a. vergeten. Als je fokt met een poes met een titel, dan heeft de fokker met zijn poes of kater aan een groot aantal shows deelgenomen. Inschrijfgeld op een show bedraagt al gauw € 30 en je hebt heel wat shows nodig om een titel te verdienen. Om deze reden is een kitten van een kampioenspoes over het algemeen duurder. Natuurlijk is het dekgeld van een kater ook hoger naarmate de kater meer titels heeft behaald. Wanneer u in één van mijn kittens geïnteresseerd bent, dan bent u natuurlijk van harte welkom om eens te komen kijken. In verband met besmettinggevaar is het pas veilig om langs te komen als de kittens 4 weken of ouder zijn.

U bent natuurlijk nooit verplicht om een kitten te kopen, net zo goed als wij kunnen zeggen dat we het kitten niet willen verkopen. De Noorse Boskat is een heel erg sociaal wezen. Wij zien daarom het liefste dat onze kittens naar mensen gaan die al één kat hebben, of binnen onafzienbare tijd een tweede kat in huis willen nemen. Dit hoeft naturlijk geen raskat te zijn. De kittens blijven bij ons totdat ze 14 weken zijn. In deze tijd zorgen wij er voor dat ze goed gesocialiseerd zijn. Ze hebben dan o.a. kennis gemaakt met onze honden, stofzuiger, andere katten, gekke geluiden enz. Ze zijn dan minstens drie keer ontwormd, volledig ingeënt, door de dierenarts gezondverklaard en hebben een stamboom en een Europees paspoort. Als het kitten geen last heeft van de laatste enting en minstens 1100 gram weegt, maken we in de 14e week een afspraak, zodat wij het kitten kunnen komen komen. Met eventuele vakantieplannen kunnen we natuurlijk rekening houden. Of we kittens beschikbaar hebben, kunt u op de kittenpagina vinden.

tumblr site counter