De Samojeed

De Samojeed komt uit het hoge Noorden (Noord Rusland en Siberië) en behoort tot de Keesachtigen en Poolhonden en is verwant aan het oertype. Heden ten dage wordt de Samojeed door een trouwe groep liefhebbers gehouden. Uit de geschiedenis blijkt dat deze hondensoort op vele fronten inzetbaar is geweest. De Samojeed is dan ook geen echte sledehond, maar meer een manusje van alles van de Nentsi, een volk van vissers, jagers en herders (een volk van nomaden, door buitenstaanders ook Samojeden genoemd). Anders dan de sledehonden van Noord-Amerika is de Samojeed veedrijver, herdershond, jachthond, waakhond, gezelschapshond en soms ook sledehond. De Nentsi gebruiken bij voorkeur het rendier als trekdier.

Door de veelzijdigheid van deze poolhond is zijn aanpassingsvermogen aan de haastige westerse wereld zeer goed verlopen. Als "huishond" gooit hij/zij hoge ogen. Toch zul je deze hond niet veel in het straatbeeld aantreffen. Verder heeft deze soort kunnen ontsnappen aan de modegrillen waar sommige andere rassen slachtoffer van zijn geworden. Daardoor heeft de Samojeed weinig rasgebonden kwaaltjes. De Samojeed heeft enorm veel gevarieerde en mooie eigenschappen, zoals vriendelijkheid, openheid, oplettendheid, levendigheid, is nooit schuw of agressief en heel sociaal. Niet onbelangrijk en noemenswaardig is haar/zijn grote genegenheid voor de baas.

Het is een vriendelijke en actieve hond en een goede gezelschapshond voor sportieve mensen. De Samojeed heeft een luxueus uiterlijk, maar is daarentegen een sterke, actieve, gracieuze hond met een heel groot uithoudingsvermogen. De schofthoogte loopt van ongeveer 53 tot 57 cm. Het gewicht ligt tussen de 20 en 25 kg. De kleur is altijd zuiver wit. Een biscuittekening is toegestaan, maar de hond mag nooit een lichtbruine indruk geven. Er is ontzettend veel te vertellen over de oosprong van dit hondenras, daarom verwijs ik je liever door (zie bovenstaand link).

tumblr site counter